Az iroda jelentősége – továbbra is fontos vagy múlik a varázs?

Az iroda jelentősége – továbbra is fontos vagy múlik a varázs?

Egy cégnek jellemzően szüksége van egy helyre mely amellett, hogy teret ad a mindennapos munkavégzésnek, képes reprezentálni magát a vállalatot is. Ezek a helyiségek természetesen az irodák, melyek relevanciája azonban az utóbbi időben valamelyest kérdésessé vált.

Hagyományos körülmények

Ami például egy kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás számára egy üzlethelyiség, az egy más profilú cég számára az irodahelyiség lehet. Egy helyiség, mely lényegében a főhadiszállással egyenértékű, ahol a mindennapi történések zajlanak. Emellett pedig a megfelelő munkakörülmények is létfontosságúak, ennek biztosítására pedig hagyományosan egy iroda képes. Még akkor is igaz ez, ha az utóbbi időben kicsit átrajzolódott az ehhez fűződő viszony.

Egy iroda bérlése vagy akár birtoklása ugyanis szorosan összekapcsolódik a jelenléti munkavégzéssel, mely napjainkban már nem annyira egyértelmű opció, mint korábban. Ennek okán pedig joggal merülhet fel a kérdés: van-e értelme napjainkban egy iroda fenntartásának, avagy végképp leáldozott az ingatlanok eme jól ismert formátumának. A válasz nem egyértelmű, de nem is tapogatózunk sötétben.

Átalakuló lehetőségek

A távmunka a nyugati céges kultúrákban már jó ideje megvetette lábát, idehaza azonban kevésbé volt jelen ez a munkavégzési forma. Bár a home office jelentésével a többség tisztában volt, a hazánkban működő cégek nem igazán érdeklődtek komolyabban a lehetőség alkalmazása iránt. A koronavírus járvány okozta körülmények azonban mindent megváltoztattak, még ha eleinte kényszerűen történ is az átállást. Az iroda, mint munkavégzési hely lényegében megszűnt és eljött a távmunka ideje.

Sokan kétkedve fogadták ezt a megoldást, tartva attól, hogy csorbul az ellenőrizhetőség és a munka minősége. A tapasztalatok azonban abszolút pozitívak voltak, így sok cég a vírus lecsengése után is megtartotta az újonnan bevezetett munkavégzési formát. A példák többsége azonban inkább azt mutatja, hogy az iroda továbbra is fontos eleme a céges kultúrának, hiszen hosszabb távon a régebbi, vagy hibrid megoldások maradtak meg.

Mindenből egy kicsit

Tekintve, hogy a vállalatok többsége a hibrid munkavégzés bevezetése mellett döntött, tulajdonképpen egyik oldal híveinek sem lett maradéktalanul igaza. A cégek jó érzékkel ismerték fel, hogy a dolgozói elégedettség szempontjából előnyösebb, ha megtartják a home office lehetőségét, de az egészséges kompromisszum jegyében a jelenléti munka is megmarad. Ezek a hibrid megoldások pedig azt jelentik, hogy egy iroda ma is nélkülözhetetlen a cégek működését tekintve.

Kérdés persze, hogy mit hoz a jövő, azonban jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az említett hibrid munkavégzési forma maradéktalanul beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az irodák relevanciáját pedig jól mutatja az, hogy napjainkban is számos modern irodaház és üzleti/gazdasági központ épül szerte az országban. Hiszen bármilyen új munkavégzési megoldás is bukkanjon fel, szinte biztos, hogy mindig szükség lesz egy helyre, ahol egy cég otthon van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.