FHB Bank Főoldal
Nyomtatási nézet

Bázel II. átértékelések

Lakásfedezeti portfólió átértékelődésének és kockázatának becslése, előrejelzése

Az FHB Indexhez felhasznált teljes körű magyarországi adatbázis és az Index előállításához elvégzett módszertani fejlesztés lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor számára kötelező, Bázel II.-ként ismert szabályozás [196/2007. (VII. 30.) Korm. rendelet a hitelezési kockázat kezeléséről és tőkekövetelményéről] fedezetátértékelési kötelezettségeihez nyújtsunk segítséget. Büszkék vagyunk rá, hogy szolgáltatásunkat már több jelentős nemzetközi pénzintézet hazai bankja is igénybe vette.

A bankoknak a jövőben is meg kell felelniük a szigorú felügyeleti követelményeknek, ezért hasznos alkalmazni a nemzetközi standardoknak megfelelő, a hatóságok felé is megfelelően dokumentálható módszertanú eljárást. A fejlett, belső minősítésen alapuló módszer bevezetéséhez célszerű az ingatlanok előírt átértékelésére olyan tranzakciós adatokon nyugvó, dokumentált metodikával rendelkező eljárást alkalmazni, amely hatékonyan és nagy tömegben képes az átértékelést elvégezni. Ezen módszer alkalmazásának eredményeként a hitelezési kockázat tőkekövetelménye jelentősen csökkenthető, így tőke szabadítható fel.

Az FHB Index Bázel II. szabályozásokhoz kapcsolódó szolgáltatásai által kínált előnyök:

 • Bázel II. szabályozásnak megfelelő fedezetátértékelés
 • Szolgáltatásunk magában foglalja:
  • Lakásárak változásának becslése
  • Kockázatok becslése
  • Portfólió érték előrejelzése
 • Tranzakciós adatokon nyugvó, nemzetközi standardoknak megfelelő módszertan, mely a hatóságok felé is megfelelően dokumentálható
 • Számítások alapja az összes magyarországi lakóingatlan-adásvétel adata, figyelembe véve a makrogazdasági folyamatok alakulását és lokális ingatlanpiaci információkat is.
 • A fejlett, belső minősítésen alapuló módszer bevezetése esetén elengedhetetlen feladat nagy tömegű ingatlan tranzakciós adatokon nyugvó, dokumentált metodikával végrehajtott átértékelése. Ehhez a tevékenységhez nyújthat hatékony segítséget FHB Index lakásfedezeti portfólió átértékelődésének és kockázatának becslése, előrejelzése

 

További információkért olvassa el a Bankszövetség Molnár Zsolttal, az FHB Ingatlan Zrt. vezérigazgató-helyettesével készített interjúját.

Amennyiben szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérjük, lépjen kapcsolatba kollégáinkkal.

Kérdése van?

Hívjon minket bármikor

Hívjon minket bármikor

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

FHB Lakásárindex

 • 2017 II. negyedévében 249,3-ra emelkedett az FHB Lakásárindex értéke további 2,9 százalékos drágulást jelezve az ingatlanárak nominális változásával kapcsolatban
 • A válság előtti lakásárakhoz viszonyítva már 24%-al magasabbak jelenleg az árak, reálértelemben azonban csak a 2008 eleji szintet érték el. A drágulásban ismét a Közép-Magyarország régió áll az élen, itt 2016 átlagos lakásáraihoz képest közel 12 százalékkal emelkedtek az árak.
 • A különböző településtípusok közül továbbra is Budapestet jellemzi a legnagyobb drágulás, de a megyeszékhelyek elmaradása a lakásár-emelkedésben a fővárositól nem jelentős, egyre inkább úgy tűnik, hogy az ország más részeinek is sikerül felvennie a versenyt a lakásárak növekedését illetően. A legkisebb változás a községeket jellemezte, ahol mindössze 1,6 százalékkal mentek fel az árak.

 

Részletek