FHB Bank Főoldal
Nyomtatási nézet
 

FHB Lakásárindex elemzés az egyetemi városokról

Mit tegyenek az egyetemisták: béreljenek vagy vásároljanak lakást?

Korábban sok család döntött úgy, hogy a felsőfokú tanulmányokat folytató gyermekének lakhatását saját lakás vásárlásával oldja meg. A 2008-ban kirobbant válság után azonban a hitelezési feltételek jelentősen szigorodtak, a törlesztő részletek megnövekedtek, illetve a csökkenő lakásárak is elbizonytalanítottak sokakat e befektetéstől.
Az újabb, 2014-es lakáspiaci fordulat után azonban az árak ismét stabil növekedési pályára álltak, miközben a hitelfelvétel egyszerűbbé és olcsóbbá vált, ráadásul a lakásért fizetendő bérleti díj jelentősen megemelkedett. Így nem csoda, hogy sokak fejében fordult meg ismét a lakásvásárlás a kollégiumi helyekért folyó versengés helyett.
További részletek az FHB Lakásárindex vonatkozó elemzésében.

Az FHB Lakásárindex elemzés az egyetemi városokról az FHB Ingatlan Zrt. közleménye.

Kérdése van?

Hívjon minket bármikor

Hívjon minket bármikor

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

FHB Lakásárindex

  • 2017 II. negyedévében 249,3-ra emelkedett az FHB Lakásárindex értéke további 2,9 százalékos drágulást jelezve az ingatlanárak nominális változásával kapcsolatban
  • A válság előtti lakásárakhoz viszonyítva már 24%-al magasabbak jelenleg az árak, reálértelemben azonban csak a 2008 eleji szintet érték el. A drágulásban ismét a Közép-Magyarország régió áll az élen, itt 2016 átlagos lakásáraihoz képest közel 12 százalékkal emelkedtek az árak.
  • A különböző településtípusok közül továbbra is Budapestet jellemzi a legnagyobb drágulás, de a megyeszékhelyek elmaradása a lakásár-emelkedésben a fővárositól nem jelentős, egyre inkább úgy tűnik, hogy az ország más részeinek is sikerül felvennie a versenyt a lakásárak növekedését illetően. A legkisebb változás a községeket jellemezte, ahol mindössze 1,6 százalékkal mentek fel az árak.

 

Részletek