FHB Bank Főoldal
Nyomtatási nézet

Újdonságok

Az FHB Index rendszeres, negyedéves frissítése által igyekszünk biztosítani, hogy elemzéseink a lakáspiacon bekövetkező változásokat a lehető leghűebben tükrözzék. A nemzetközi ingatlanpiaci trendeket és partnereink igényeit figyelembe véve tervezzük kutatásainkat és újabb fejlesztésekre támaszkodva bővítjük az FHB Index termékcsaládhoz kapcsolódó elemzési területek, szolgáltatások körét.

Megjelent elemzéseink elérhetőek a kiadványaink között, az alábbiakban pedig az FHB Indexszel kapcsolatos további érdekességekről olvashat.


Miért olcsó a magyar föld?

Az FHB elemzése azt vizsgálta, hogy több mint hét évvel Magyarország Európai Uniós csatlakozása után miért vannak még mindig hatalmas különbségek a földárakban.
Letöltheti tanulmányunkat innen.

Megjelent a legfrissebb FHB Lakásárindex
Az FHB Index 2011 első negyedévi adatai szerint a lakásárak továbbra is a 2009. második felében látott szintjükön stagnálnak. 2011 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan csupán 1,6%-os (reál értelemben 5,6%-os) árcsökkenés volt mérhető.  Az FHB Lakásárindex értéke 2011. első negyedévében: 174,7. Tovább…

Global Property Guide

A Global Property Guide (GPG) legfrissebb magyarországi lakásárakra vonatkozó ország-statisztikájának elemzői forrásként az FHB Lakásárindex 2010. évi értékeit használták fel. A GPG a világ egyik legismertebb ingatlanpiaci kutatásokat végző, független szervezete, vizsgálataik a Föld valamennyi országára kiterjednek. Magyarországról szóló elemzéseikben már több ízben hivatkoztak az FHB Lakásárindexre. Legfrissebb elemzésük elérhető itt: http://www.globalpropertyguide.com/real-estate-house-prices/H#hungary

 

RICS - European Housing Review 2010

Brüsszelben, sajtótájékoztató keretében  mutatták be a RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors)éves kiadványát, a European Housing Review-t. Az európai ingatlanpiacot bemutató tanulmány alapműnek számít az értékbecslő és az ingatlanos (residential housing)  szakmában.

A magyarországi lakáspiaci fejlemények  bemutatásában a RICS először tavaly hivatkozott az FHB Indexre. Most, a 2010-es év értékelésében számos ponton ismét a 2011 februárjában megjelent FHB Lakásárindexben szereplő információkat vették alapul.

A RICS: European Housing Review 2011 letöltésért kattintson ide.

 

Bázel II. fejlesztés

Fejlesztés alatt áll a faktoranalízissel kibővített tömeges értékbecslés legújabb változata, amely lehetővé teszi, hogy jól dokumentálható módszertan mellett nagyobb biztonsággal becsüljük meg az ingatlanfedezetek értékét és validitását. A módszer alkalmazásával olyan ingatlanok értéke is nagy pontossággal megállapítható, amelyek értékét korábban az elhelyezkedésükből fakadó szűkös adatmennyiség miatt csupán közelítően lehetett megbecsülni.

A bankoknak a jövőben is meg kell felelniük a szigorú felügyeleti követelményeknek, ezért hasznos alkalmazni a nemzetközi standardoknak megfelelő, a hatóságok felé is megfelelően dokumentálható módszertanú eljárást. Az FHB Indexhez felhasznált teljes körű magyarországi adatbázis és az Index előállításához elvégzett módszertani fejlesztés lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor számára kötelező, Bázel II.-ként ismert szabályozás [196/2007. (VII. 30.) Korm. rendelet a hitelezési kockázat kezeléséről és tőkekövetelményéről] fedezetátértékelési kötelezettségeihez nyújtsunk segítséget. A fejlett, belső minősítésen alapuló módszer bevezetéséhez célszerű az ingatlanok előírt átértékelésére olyan tranzakciós adatokon nyugvó, dokumentált metodikával rendelkező eljárást alkalmazni, amely hatékonyan és nagy tömegben képes az átértékelést elvégezni. Ezen módszer alkalmazásának eredményeként a hitelezési kockázat tőkekövetelménye jelentősen csökkenthető, így tőke szabadítható fel.

Bázel II. szabályozásokhoz kapcsolódó fedezetátértékelési szolgáltatásainkért kattintson ide

 

Megjelent az FHB Lakásárindex legújabb kiadványa

Az FHB Index legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2010-ben (2009-hez képest) átlagosan 5,7%-kal csökkentek a lakásárak, ami reál értelemben 9,2%-os csökkenést jelent. Az FHB Lakásárindex értéke 2010. 4. negyedévében: 169,7. Tovább…

 

Az FHB Termöföldindex az Etyeken megrendezett mezőgazdasági szakkiállításon

Az AgrárShow rendezőinek meghívására Molnár Zsolt, az FHB Ingatlan Zrt. vezérigazgató-helyettese tartott előadást a magyar földárak elmúlt évtizedben tapasztalt alakulásáról, valamint a magyarországi termőföldpiac jelenlegi helyzetéről.

A prezentáció letöltéséhez kattintson ide

Kérdése van?

Hívjon minket bármikor

Hívjon minket bármikor

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

FHB Lakásárindex

  • 2017 III. negyedévében 253-ra emelkedett az FHB Lakásárindex értéke további 2,2 százalékos drágulást jelezve az ingatlanárak nominális változásával kapcsolatban
  • A válság előtti lakásárakhoz viszonyítva már 26%-al magasabbak jelenleg az árak, reálértelemben azonban még mindig a válság előtti szintet érik csak el.
  • Változás, hogy Budapest helyett már a Közép-Dunántúl megyeszékhelyein volt tapasztalható a legerősebb áremelkedés, Budapest második helyét a Dél-Alföld megyeszékhelyei követték. Közép-Magyarország községeit leszámítva a kistelepülések esetében is a korábbinál erősebb árnövekedést mutatnak az adatok.