FHB Bank Főoldal
Nyomtatási nézet

Az FHB Index termékcsalád

Hadd mutassuk be Önnek az FHB Index termékcsalád három tagját: az FHB Lakásárindexet és Prognózist, valamint az FHB Termőföldindexet.

FHB Lakásárindex

FHB Lakásárindex

2009. szeptemberében debütált az FHB Lakásárindex. Az Index a magyarországi lakóingatlan-árak alakulását méri.

Az index negyedéves gyakoriságú, 1998 első negyedévétől kezdődik. Az index értékét a 2000-es év átlagával normáltuk, azaz 2000-ben az átlagos indexérték 100. Az index a magyarországi piacon egyedülálló módon a lakóingatlanok adásvételi tranzakciós adatain alapul, 1998-tól kezdődően mintegy 3000 település közel 1 millió lakóingatlan adásvételi adatát feldolgozva készült. Az adatok forrása az FHB működése során gyűjtött saját megfigyelései, valamint az APEH-től (2008 előtt az illetékhivataloktól) vásárolt adatbázis. Az FHB Index a fundamentális folyamatok megjelenítésére legalkalmasabb, hedonikus módszerrel készült. A módszer előnye, hogy jól szűri az összetétel változása miatti rövid távú ingadozásokat, és jól kezelhető vele az a piaci jellemző, hogy minden negyedévben nem cserél gazdát az összes ingatlan.

Kíváncsi a további részletekre? Töltse le elemzésünket!

FHB Lakásárprognózis

Az FHB félévente frissíti az FHB Lakásárindexhez szorosan kapcsolódó  FHB Lakásárprognózist, mely egy évre előretekintő időtávra ad lakásár-előrejelzést egy strukturált modell alapján. A modell alapján nem csupán a lakásárak mértékének alakulásáról kapunk képet, hanem az áralakulás várható dinamikájáról a gazdasági
válság miatti módosító hatások figyelembevételével.

FHB Termőföldindex

FHB Termőföld indexA 2010 novemberében megjelent FHB Termőföldindex aggregált formában (valamennyi művelési ágat tartalmazva) mutatja be az elmúlt évtized hazai földárainak alakulását. Az index számítását a Lakásárindexnél is alkalmazott hedonikus regresszión alapuló módszertannal végeztük, kiszűrve a forgalomba kerülő területek sokféleségéből eredő hatásokat. Az FHB Termőföldindex számítása a Lakásárindexhez hasonlóan tranzakciós adatokon alapul, és támaszkodik az FHB szakembereinek tudására. Adatbázisunk több mint nyolcszázezer tranzakció adatait tartalmazza az elmúlt évtizedből, felhasználtuk a működésünk során szerzett adatokat és a Nemzeti Földalap nyilvánosságra hozott információit is. Munkánk során az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) nyújtott segítséget, mely nagyban emelte a Termőföldindex megbízhatóságát és szakmai értékét.
Az FHB Termőföldindex értékét – a Lakásárindextől eltérően – nem tervezzük rendszeresen megjelentetni.

Aktuális kiadványunkért kattintson ide

 

A tartalom tulajdonosa hozzájárul a CC-BY-SA-3.0 licenc alatti felhasználáshoz.

Kérdése van?

Hívjon minket bármikor

Hívjon minket bármikor

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

FHB Lakásárindex

  • 2017 III. negyedévében 253-ra emelkedett az FHB Lakásárindex értéke további 2,2 százalékos drágulást jelezve az ingatlanárak nominális változásával kapcsolatban
  • A válság előtti lakásárakhoz viszonyítva már 26%-al magasabbak jelenleg az árak, reálértelemben azonban még mindig a válság előtti szintet érik csak el.
  • Változás, hogy Budapest helyett már a Közép-Dunántúl megyeszékhelyein volt tapasztalható a legerősebb áremelkedés, Budapest második helyét a Dél-Alföld megyeszékhelyei követték. Közép-Magyarország községeit leszámítva a kistelepülések esetében is a korábbinál erősebb árnövekedést mutatnak az adatok.